Tohtoročná úroda obilnín v Rusku možno nedosiahne ani 80 miliónov ton

13.07.2012 Celý región

Moskva 13. júla (TASR) - Úroda obilnín v Rusku tento rok možno nedosiahne ani 80 miliónov ton. Minulý rok úroda dosiahla 94,2 milióna ton. Uviedol to tento týždeň predseda Únie ruských producentov obilia Pavel Skurichin.

Pritom ešte koncom júna ruské ministerstvo poľnohospodárstva zverejnilo prognózu, že úroda obilnín dosiahne v Rusku okolo 85 miliónov ton a krajina by mohla vyviezť okolo 20 miliónov ton. Už 85 miliónov ton znamenalo výrazné zníženie prognózy z pôvodne odhadovanej úrovne 94 miliónov ton. Dôvodom bolo sucho v niektorých oblastiach krajiny a opačne, dlhotrvajúce dažde na juhu Ruska.

Údaj z ministerstva sa zhoduje s odhadom ruského výskumného inštitútu SovEcon, ktorý tiež podľa júnovej prognózy počíta s úrodou obilnín na úrovni asi 85 miliónov ton. Z toho 50 až 51 miliónov ton by mala predstavovať pšenica.

"Podľa nás bude úroda nižšia než 80 miliónov ton, no napriek tomu by mala byť dostatočná na pokrytie domácich potrieb," povedal Skurichin. Objem exportu sa však podľa neho nedá momentálne odhadnúť.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región